Balvu Novada muzejs

Biedrība „Radošās Idejas” īsteno starptautisku projektu „The Living Heritage” (Dzīvais mantojums)

Kategorija: Aktualitātes
Ceturtdiena, 22 maijs 2014

Biedrība „Radošās Idejas” īsteno starptautisku projektu „The Living Heritage” (Dzīvais mantojums).

No 2013.gada 1.augusta biedrība „Radošās Idejas” kopā ar 8 sadarbības partneriem realizē starptautisku projektu „The Living Heritage” („Dzīvais mantojums”). Projekta mērķis ir, apvienojot vairāku valstu pieredzi, veicināt nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu un tālāknodošanu, kā arī sekmēt pieaugošo izglītības iespējas katrā no partnervalstīm. Biedrība ir projekta vadošais partneris un nodrošina projekta koordinēšanu.

Šī gada 14.–18.maijā notika otrā partneru tikšanās Polijā Žeščinkā. Tajā satikās sadarbības partneri no Polijas, Latvijas, Itālijas, Maltas un Nīderlandes. Tikšanās laikā projekta koordinatore S.Putniņa uzsvēra un skaidroja partnerības būtību, un visi klātesošie partneri pārrunāja jau paveikto un nākamos veicamos uzdevumus veiksmīgai projekta īstenošanai. Visi partneri veic pētījumu par nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu vietējā teritorijā, uzsverot īpaši izceļamās vērtības.

Maltas, Itālijas un Nīderlandes partneri iepazīstināja klātesošos ar savas valsts nemateriālā kultūras mantojuma sasaisti ar tūrismu, veicinot izpratni par to, kā kultūras tradīcijas var celt vietējo ekonomiku. Piemēram, Nīderlandes pārstāvji pastāstīja 2.pasaules kara mantojuma – partizāņu mītņu, bunkuru izmantošanu tūrismā; par Ziemassvētku vecīša sagaidīšanas tradīcijām – tas uz Nīderlandi nokļūst ar laivu no Spānijas. Maltas partneris informēja par Lieldienu tradīcijām. Latvijas pārstāvji rādīja videofilmu par Maija dziedājumiem pie krucifiksiem un Ziemeļlatgales ansambļiem, tika izcelta Latgales keramika, rudzu maize, lūgšanas – Psalmi, teikšanas, spēles un dzimtas koks kā kolektīvās atmiņas glabātājs. Itālija iedvesmoja ar Sv. Jāzepa dienai veltītās tradīcijas prezentāciju – kā no mīklas tiek taisīts altārs mēneša garumā un kāds rituāls tiek īstenots katru gadu 19.martā.

15.05.2014. PolijaIMG_3325

Tika izrunāti aktuālie projekta jautājumi, aktivitāšu īstenošanas virzība un nākamo partneru tikšanos datumi un provizoriskā programma. Projekta ietvaros paredzētas 6 partneru tikšanās dažādās partneru valstīs, lai sniegtu iespēju visiem projekta dalībniekiem iepazīt citu tautu kultūrvēsturisko mantojumu un mūsdienu kultūru.

Lai iepazītos ar Polijas nemateriālo kultūras mantojumu, Polijas partneri organizēja vairākas radošas nodarbības. Visi dalībnieki varēja iemācīties ziedu darināšanu, vīžu pīšanu. Atsevišķa nodarbība tika veltīta maizes cepšanai. Tika parādīts viss maizītes ceļš no mīklas mīcīšanas līdz gatavam kukulītim. Tika iziets arī „Piena ceļš” – projekta dalībnieki gatavoja sviestu un piedalījās biezpiena sagatavošanas procesā. Visi klātesošie tika cienāti ar pašgatavotu sieru, sviestu un maizi. Polijas partneri bija noorganizējuši ekskursijas uz baznīcām, lai parādītu, kā sadzīvo trīs dažādas reliģijas. Apmeklējām Svētā Onufrija Pareizticīgo klosteri, Grieķu katoļu baznīcu, kā arī citas katoļu un pareizticīgo baznīcas. Interesants gājiens bija pie Bugas upes, kurai vienā krastā ir Polija, bet otrā – Baltkrievija. Žeščinkā bijušajā pamatskolā ir izveidots izglītības, kultūras un novadpētniecības muzejs, kurā ikviens latvietis atrada ļoti daudz latviešiem labi pazīstamus darbarīkus un sadzīves priekšmetus.

IMG_3211IMG_3353 Sadraudzības vakarā klausījāmies poļu ansambļa uzstāšanos, kā arī notika kopīga sadziedāšanās.

Biedrības „Radošās Idejas” iesaiste starptautiskā projektā sniedz būtisku ieguldījumu Balvu pilsētas un novada atpazīstamībā un veicina vietējo iedzīvotāju aktivitāti. Vairāk par projektu lasiet: www.creativeideas.lv

2014.gada 20.-24. augustā 8 valstu pārstāvji viesosies arī Balvos. Latviju pārstāvēja 15 dalībnieku grupa – kultūras un izglītības darbinieki, kas varēja dalīties ar savu pieredzi nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanā Latvijā un smelties idejas un iedvesmu no piedzīvotā, dzirdētā un izjustā pasākuma laikā.

Par biedrību - biedrība „Radošās Idejas" ir dibināta 2011.gada 12.oktobrī un apvieno biedrus ar plašu pieredzi nevalstiskā sektora un publiskās pārvaldes darbā kultūras, izglītības un reģionālās attīstības jomās.

Par programmu - Grundtvig programma, kas ir nosaukta dāņu filozofa, teologa, mūžizglītības idejas autora Nikoloja Frederika Severīna Grundtviga vārdā, ir viena no ES Mūžizglītības programmas apakšprogrammām pieaugušo formālās un neformālās izglītības veicināšanai. Vairāk informācijas: www.viaa.gov.lv 2013.gada konkursa ietvaros no 171 iesniegta projekta pieteikuma VIAA, 26 projekti ir apstiprināti, no kuriem tikai 4 projekta pieteikumiem projekta koordinators ir Latvijas organizācija, tajā skaitā arī Biedrība „Radošās Idejas.”

Projektu Nr. 2013-1-LV1-GRU06-05452 1 „The Living Heritage” finansiāli atbalsta Eiropas Savienības Mūžizglītības programmas Grundtvig apakšprogrammas „Mācību partnerības” aktivitāte.

Informāciju sagatavoja: Sanita Putniņa Projekta vadītāja Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt. Mob.: 28316943