Balvu Novada muzejs

4.jūlijā 17.00 Balvu Novada muzejā tiks atklāta izstāde "Mūžīgi Čaks"

Kategorija: Aktualitātes
Piektdiena, 28 Jūnijs 2024

VII Starptautiskais klasiskās dramaturģijas amatierteātru festivāla “Ķiršu dārzs” priekšvakarā un gadā, kad aprit 120 gadi, kopš Balvos pirmo reizi tika spēlēts teātris, Balvu Novada muzejā tiks atklāta izstāde "Mūžīgi Čaks".

Mūžīgi Čaks

 Izmantota foto Aleksandrs Čaks pie veikala skatloga. Rīga, 1943.–1945. gads. Fotogrāfs nav zināms. LNA


Balvu Novada muzejā no 4. jūlijā līdz 28. septembrim būs apskatāma Latvijas Nacionālā arhīva veidotā dokumentāro liecību izstāde “Mūžīgi Čaks” – veltījums Aleksandra Čaka 120. jubilejā. Izstāde tapusi 2021. gadā un tikusi eksponēta Rīgas Sv. Pētera baznīcā un Liepājas Universitātē.

Izstādē tiek atklāts mūžīgais, pārlaicīgais dzejnieka daiļradē – tas, kas paliek nemainīgs un saprotams neatkarīgi no laikmeta un paaudzes, kurai pieder tās lasītājs, no dvēseles visnoslēpumainākajiem pārdzīvojumiem A. Čaka mīlas lirikā, Rīgas tēlojumiem, līdz nacionālā pašapziņas, tēvzemes mīlestībai, ziedošanās un varonības tēmai.

Latvijas Nacionālā arhīva dokumentārais mantojums dod iespēju izstādes apmeklētājiem arī vizuāli ieraudzīt Rīgu un tās ļaudis A. Čaka daiļrades tapšanas laikā, rosinot interesi par dzejnieka personību, daiļradi, personības un laikmeta attiecībām. Izstādē eksponēti daudzveidīgi gan formas, gan satura ziņā dokumenti, kas skatītājiem tiek piedāvāti, izmantojot īpašus scenogrāfiskus un audiovizuālus risinājumus.

Izstāde iepazīstina ar Latvijas Nacionālā arhīva uzkrāto daudzveidīgo dokumentu klāstu par dzejnieka, tulkotāja A. Čaka personību, laiku, kurā viņa daiļrade tapusi, darbu ekranizāciju (animāciju) un iestudējumiem. To bagātina materiāli no Latvijas Kultūras akadēmijas Eduarda Smiļģa Teātra muzeja, Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas arhīviem, Liepājas teātra un Dailes teātra.

Izstādi papildina gan dokumentālie filmu kadri, gan fragmenti no pēc A. Čaka darbu motīviem veidotās izrādes “Spēlē, spēlmani!” Liepājas teātrī, režisors Valdis Lūriņš, gan animācijas (leļļu) filmas “Spēle ar dzīvību” un “Mana paradīze”.

Izstādes idejas autores un satura veidotājas Latvijas Nacionālā arhīva eksperte Meldra Usenko un Latvijas Nacionālā arhīva eksperte konsultante Antra Mazūra. Izstādes mākslinieks scenogrāfs Ivars Noviks. Izstādes muzikālo noformējumu veidojis režisors Valdis Lūriņš.

Izstāde 2023. gadā nominēta Aleksandra Čaka balvai. Reizi divos gados balvas tiek pasniegtas par mākslinieciski augstvērtīgu Rīgas interpretējumu literatūrā, mūzikā, filmu, teātra vai vizuālajā mākslā, grāmatniecībā, dizainā, arhitektūrā, kā arī par ieguldījumu Čaka personības un daiļrades izpētē un popularizēšanā.

Izstāde būs skatāma līdz 2024. gada 28. septembrim.