Balvu Novada muzejs

Uz tikšanos 18.maijā Balvu Novada muzejā atskatoties

Kategorija: Aktualitātes
Pirmdiena, 23 maijs 2022

18maijsTiksanas042022.gada 18.maijā, atzīmējot Starptautisko Muzeju dienu, tikās muzeja draugi un interesenti, lai pie tējas tases runātu par vēsturi, dalītos ar pašu krājumos esošajām lietām un fotogrāfijām. Jau iepriekš bija notikušas dažas izzinošas ekskursijas pa Balviem, bet šajā dienā tikšanās un sarunas muzejā šķita esam vietā.

Kopā uz lielā ekrāna apskatījām dažas fotogrāfijas par pilsētu, ar kurām COVID laikā iedzīvotāji bija dalījušies internetā. Interesantus foto par koru un aptiekas vēsturi bija atnesusi Margarita Sleža. Velga Ruduka dalījās ar savas jaunības foto no komjaunatnes laikiem. Īpašu apbrīnu izraisīja Margaritas Sležas saglabātā no matiem darinātā mantotā rokassprādze, kurai nu jau vairāk nekā 100 gadi! Sarunā piedalījās arī Kultūras pārvaldes vadītāja Rudīte Krūmiņa, deputāte Aija Mežale un vēsturniece Irēna Šaicāne. Ielūkojāmies arī vēsturiskajos videomirkļos par Ļeņina pieminekļa noņemšanu Balvu pilsētas centrā 1991.gada 25. augustā. Saprotami, ka aizsākās arī diskusija par pieminekļiem Balvos. Kā iedzīvotāji redz to likteni? Kā mēs šodien redzam pieminekli Otrā pasaules kara padomju partizāniem, kas atrodas skvērā un piemiņas akmeni Padomju armijas divīzijai, kas Balvus atbrīvoja no fašistiskās Vācijas karaspēka? Daži uz ielas satiktie cilvēki, jautāti par partizānu pieminekli skvērā, atbildējuši, ka esot par to jau piemirsuši. Skolēni esot izteikuši jautājumu – vai tad mēs nekļūsim tādi paši kā Sarkanā armija, kas ienākot uzspridzināja “Staņislava” pamatus? Izskanēja arī domas par to, cik izturīgs ir šis šūnakmens, no kura piemineklis gatavots. Pie tam – šobrīd piemineklis ir diezgan bēdīgā stāvoklī un uz tā jau sākuši augt bērziņi. No vēstures apguves viedokļa Partizānu iela Balvos ir ļoti īpaša – gan ar savu vēsturi, izvietojumu, gan tās tuvumā esošajiem dažādajiem partizānu pieminekļiem, pie kuriem uzskatāmi var skaidrot tik dažādo un sarežģīto Latvijas likteņstāstu. Klātesošie atzina, ka vēstures liecības pašlaik jāsaglabā. Nevienu lappusi no vēstures nevar izsvītrot vai padarīt par nebijušu! Varētu pārvietot Otrā pasaules kara padomju partizāniem veltīto pieminekli, bet vai tas jādara tagad? Jāpieņem lēmums valstiskā līmenī! Savukārt, iepriekšminētais piemiņas akmens, atbrīvojot vietu “Staņislavam”, jau ir pārvietots uz Brāļu kapu teritoriju, kur arī turpina liecināt par vēstures notikumiem.
Ir daudzas lietas, ko mēs varbūt šobrīd pat neuzskatām par būtiskām, bet ar laiku tās var kļūt par nozīmīgām mūsu vēstures lieciniecēm, tādēļ ir svarīgi, lai par tām padomātu jau laikus. Tie pat var būt rokām adīti cimdi un zeķes, kas pagaidām vēl ir pietiekoši plaši sastopami, bet visai drīz - lietošanas, laika vai kodes zobs - pat to krājumu var krietni samazināt.

Ar domām par to, ka līdzīgas tikšanās par vēstures jautājumiem jāturpina, noslēdzās šī Starptautiskā Muzeju diena Balvu Novada muzejā.

Zemāk  - daži fotomirkļi.

Tikšanās 18.maijā

18maijsTiksanas02

 18maijsTiksanas03