Balvu Novada muzejs

Valdim Matīsam - 75

Kategorija: Aktualitātes
Ceturtdiena, 24 Oktobris 2019

24.oktobrī novadniekam Valdim Matīsam būtu 75... Viņš bija viens no Nacionālās Aizsardzības akadēmijas atjaunotājiem, akadēmijas rektors, Latvijas Republikas Aizsardzības, militāro, gaisa un jūras spēku atašejs ASV, Kanādā un 1.ranga militārais atašejs Krievijā.

V.Matīss nāk no Balvu pusē ievērojamas Matīsu dzimtas, vecāki bija skolotāji Alīna un Ādolfs Matīsi. Valdis Matīss izvēlējas dzīvi saistīt ar armiju: “Doma par militāro profesiju nobrieda vidusskolas pēdējā klasē, kaut gan interese par armiju, kariem, vēsturi radās tad, kad iemācījos lasīt. Mājās bija daudz grāmatu par vēsturi, strēlniekiem, Latvijas armiju... Manu izvēli atbalstīja un pat veicināja tēvs, kaut arī bija cietis no padomju režīma represijām. Viņš bija dziļi pārliecināts ka Latvija atgūs neatkarību.”

Pēc Bērzpils vidusskolas beigšanas V.Matīss izglītību turpināja Ļeņingradas artilērijas kara skolā, Ļeņingradas artilērijas kara akadēmijā. Pēc akadēmijas beigšanas viņš bija viens no jaunākajiem pulku komandieriem ar iespēju mācīties Ģenerālštāba akadēmijā, bet biogrāfija izrādījās nepareiza īstenam padomju virsniekam, V.Matīsam ieteica turpināt izglītību Maskavas Frunzes kara akadēmijā.

Pēc Latvijas Neatkarības atjaunošanas Valdis Matīss atgriezās Latvijā, par to laiku viņš teica: “Deviņdesmit pirmā gada pučs, Latvijas neatkarība...uzreiz bija skaidrs, ka latviešu virsniekiem jābrauc uz Latviju.” Piepildījās arī V.Matīsa tēva novēlējums, lai dēls tik mācās, gan jau viņa zināšanas noderēs Latvijai.  Latvijas bruņotajos spēkos V.Matīss dienēja no 1992.līdz 2007.gadam un no 1998.gada līdz 2007.gadam pildīja dienesta pienākumus ārpus Latvijas valsts. Apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeņa Zelta goda zīmi, II šķiras Viestura ordeni.

Miris 2010.gada 24.maijā, apglabāts Rugāju novada Lazdukalna pagasta Garosilu kapos.

Balvu Novada muzeja krātuvēs glabājās V.Matīsam piederējušas personīgās lietas, dokumenti, apbalvojumi, fotogrāfijas. Daļa no krātuvēs esošajiem priekšmetiem apskatāmi ekspozīcijā kas veltīta novadniekam brigādes ģenerālim Valdim Matīsam. Liels paldies Matīsu dzimtai par vērtīgiem dāvinājumiem, kas papildina Balvu Novada muzeja krājumu! Informāciju sagatavoja vecākā speciāliste-vēsturniece Ruta Akmentiņa, izmantoti  Balvu Novada muzeja krājuma materiāli.

 

Nacionālās Aizsardzības akadēmijas rektors pulkvedis Valdis Matīss ar māti Alīnu Matīsu un brāli Uldi dzimtas mājās Lazdukalnā 1995.gadā

 

Valsts prezidente Vaira Vīķe Freiberga pasniedz virsnieka zobenu brigādes ģenerālim Valdim Matīsam Rīgas Latviešu biedrības namā 2003.gadā

Ģenerāļa zīmotnes Valdim Matīsam pasniedz viceadmirālis Gaidis Zeibots