Balvu Novada muzejs

Eseju konkursa noslēgums muzejā

Kategorija: Aktualitātes
Trešdiena, 03 Decembris 2014

1

„Lietas un vietas, kam jādzīvo cauri laikam...”

Laikā, kad gatavojāmies Latvijas dzimšanas dienai, 14 Ziemeļlatgales jaunieši no Balvu, Rugāju un Viļakas novadiem iesaistījās biedrības „SAVI” organizētajā eseju konkursā, lai paustu savu viedokli par vērtībām, kuras saglabājamas nākamajām paaudzēm.

27.novembrī jaunie autori tikās noslēguma pasākumā Balvu Novada muzejā. „Laipni lūgti domu lidojumā uz brīnumzemi Latviju!” - tā raksta viena no eseju konkursa uzvarētājām Gita Daukste.

Un ceļojums varēja sākties. Emocionālu sveicienu „Lielajiem rakstītājiem” bija atnesuši bērnudārza „Sienāzītis” vecākās grupas audzēkņi – dzejas rindas par dzimto zemi aizkustināja gan lielos, gan mazos.

„Kas ir Latvieši Eiropas Savienībā? Tauta ar savu neatkārtojamo identitāti, bagātīgo valodas krājumu, savdabīgo kultūru ...” , raksta Klinta Circene . Brīvības piemineklis, Latvijas himna, tautasdziesmas, Dziesmu un deju svētki, Baltijas jūra un daudzas citas – katram latvietim svarīgas lietas bija nonākušas konkursantu redzeslokā.

Žūrijas komisijas priekšsēdētāja Vita Romanovska atzinīgi novērtēja arī jauniešu prasmi ielūkoties savā tuvākajā apkārtnē un novērtēt tādas pamatvērtības kā mājas, ģimene, skolotāja loma cilvēka dzīvē, senču tradīcijas un lietas, kas mums apkārt. „Par vērtību mēs saucam nevis to, kas nāk no lietām pašām, bet to, ko tajās ieliekam, un tieši tas veido tās kopējo būtību”, domā Karīna Duļbinska, Amanda Saleniece ir pārliecināta - ”mēs nekad nedrīkstam aizmirst savus senčus, vecmāmiņas, vectētiņus un vēl senākus radus.” Savukārt Kintija Pušpure atzīst, ka Balvos ir daudz vēsturisku vietu, bet „trīs svarīgākās, par kurām būtu jāzina visiem Balvu iedzīvotājiem, ir: ebreju senkapi, piemineklis Latgales partizānu pulka kritušajiem karavīriem un Balvu muiža”. Interesanti un dažādi ir jauniešu darbi, un katrā - kāds domu grauds.

Par dalību konkursā jaunie autori saņēma piemiņas balvas, pateicības un diplomus. 3. vietu konkursā ieguva Kintija Pušpure, 2.vietu – Amanda Saleniece, bet 1.vietas tika piešķirtas diviem dalībniekiem – Gitai Daukstei un Dagnijai Kokorevičai.

Dagnija nopelnīja arī laikraksta „Vaduguns” simpātiju balvu, bet Balvu Novada muzeja savu specbalva tika pasniegta Mārtiņam Pušpuram. Noslēgumā gribas novēlēt, lai katram būtu tāda vieta, kuru iedomājot gribētos teikt kā Dagnijai: „Manas „Līčumājas”... Cik tomēr labi, ka man esat jūs!”

Balvu Novada muzeja vadītāja Iveta Supe

Konkurss norisinājies projekta „Ziemeļlatgales NVO darbības aktivizēšana”ietvaros, kas tiek īstenots ar Īslandes, Lihtenšteinas un Norvēģijas EEZ finanšu instrumenta un Norvēģijas valdības divpusējā finanšu instrumenta ietvaros, un Latvijas valsts ar Sabiedrības integrācijas fonda starpniecību.

IMG_8198 IMG_8199 IMG_8201 IMG_8211 IMG_8220 IMG_8218