Intervija ar Balvu keramiķi Elitu Eglīti

Kategorija: Aktualitātes
Otrdiena, 11 Jūlijs 2023

Pastāsti par sevi?Esmu dzimusi Balvos, mācījusies Balvos, tad Rēzeknes mākslas skolā, Rēzeknes augstskolā.

Kāpēc izvēlējies tādu profesiju?

Kopš bērnības ļoti patika keramika un bija vēlēšanās to apgūt.

Vai keramika bija sapnis jau kopš bērnības?

Jau mācoties pamatskolā domāju, ka māls ir mana stihija.

Kas iedvesmo radīt?

Mani iedvesmo daba un dabas formas.

Kā sāki nodarboties ar keramiku?

Mazpamazām, uz priekšu. Katra radīšana ir kā brīnums, sava veida eksperiments. Parasti ieplānoju – ko un kā veidošu. Galvā redzu rezultātu. Ja nepatīk, darbus pārdedzinu vairākkārt.

Kur ieguvi pieredzi keramikas darbu veidošanā?

Mācoties mākslas skolā, apguvu keramikas iemaņas pie Mārtiņa Kroņa, kas tobrīd strādāja “Pekšos” Gaigalavā. Tur apguvu visas prasmes Latgales trauku veidošanā. Vēlāk prasmes guvu Duntē pie Arņa Preisa, tur apguvu Vidzemes keramiku. Vienu gadu strādāju Raunas ceplī, kur iemācījos strādāt ātri. Ilgstošs darbs un pieredze dod gaidāmo rezultātu un procesu varu kontrolēt.

Kur tiek ņemti materiāli trauku veidošanai?

Pārsvarā materiālus pērku Keramservisā, bet dažreiz arī Raunas ceplī.

Kā atradi savu stilu keramikas darbiem? Kā izvēlies krāsas un formas?

Keramikā galvenokārt strādāju ar funkcionālo dizainu, trauki lietošanai. Radu to, kas patīk pašai, domāju, kas man patiktu, apvienoju prasmes, kas iegūtas. Skatos, ko dara citi keramiķi pasaulē, tagad ir pieejams daudz informācijas, ir daudz meistarklašu. Nekad netaisu kopijas, man patīk skatīties, kā dara citi, bet darīt, kā pašai labāk patīk. Krāsu izvēlos izejot no kontrasta. Patīk krāsu salikumi melns-sarkans, melns-zaļš, balts–melns, balts-zils.

Ar krāsām darbojos tikai akcentam, jo mālam ir tik pievilcīgs tonis, ka grēkotu, ja visu noglazētu, tāpēc darbos glazēju tikai atsevišķus laukumus.

Pastāsti par saviem hobijiem?

Kā jau iepriekš minēju, patīk gleznot, adīt, tamborēt, filcēt, zīmēt, lasīt sēnes un ogas, šūt, čubināties dārzā, marinēt gurķus.

Kā radās iedvesma iegādāties savu keramikas krāsni un izveidot studiju “Pie Eglītes”?

Sēžot COVID 19 pandēmijā sapratu, ka jāatgriežas pie profesijas, ko protu vislabāk, jo dzīves laikā iegūtās prasmes nepazūd, vajag tikai strādāt. Krāsns ir pats svarīgākais keramikas darbu radīšanā, jo tu vari daudz veidot, bet ir problēmas ar apdedzināšanu, piedalījos izsludinātajā Grantu konkursā un guvu iespēju iegādāties krāsni, esmu ļoti pateicīga Balvu novada pašvaldībai un Biznesa centram par atbalstu. Esmu izveidojusi savu darbnīcu, kur varu strādāt. Darbnīca, protams, ir procesā, jo strādājot saproti, ko vajag uzlabot.

Kas ir keramikas studijas “Pie Eglītes” pieprasītākais vai populārākais produkts?

Daudziem ļoti patīk “kotlešu” bļoda ar vāku un uzkodu paplātes.

Kur realizējat savus darbus – tirdziņi, pasūtījumi?

Gan, gan.

Kādās izstādēs esat piedalījusies?

Ik gadu piedalos Mākslas skolas izstādēs ‘’Kopā”. Es arī šad tad gleznoju, samērā reti, jo nepietiek laika visiem hobijiem. Pašreiz keramika aizņem visu manu brīvo un nebrīvo laiku.

Vai jauniešiem ir interese par keramiku – vai būs, kas turpina daiļrades procesu?

Keramika šobrīd ir sava veida “modes lieta”, jo daudzus gadus atpakaļ bija tāds kā “keramikas noriets”. Tad sākās visādas kustības “Hand made” un zaļie tirdziņi, kad cilvēki sāka izrādīt savas prasmes un hobijus, tas nozīmē, ka vienmēr būs kāds, kam patīk strādāt ar rokām.

Pagājušajā vasarā pie Jums bija dārza svētki, kur varēja apskatīt un iegādāties Jūsu darbus. Vai plānojat dārza svētkus arī šogad?

Bija plānots, bet lielākā manu darbu daļa šobrīd ir šeit muzejā, paskatīšos kā veiksies ar jaunu darbu radīšanu, tad informācija sekos.

Kādas ir nākotnes ieceres - attīstības vīzija studijai “Pie Eglītes”?

Daudz strādāt, priecēt ar saviem darbiem, vadīt meistarklases.

(fotogrāfijas no E.Eglītes privātā arhīva)

Laiks visiem ir vienāds, tikai kā kurš to izmanto. ”

 


 

Māra Bērziņa

Balvu Novada muzejs

Izglītojošā darba un darba ar apmeklētājiem vadītāja