Jauns gads un jaunas ieceres!

Kategorija: Aktualitātes
Pirmdiena, 09 Janvāris 2023

Balvu Novada muzeja viena no 2023. gada iecerēm - vēl vairāk informēt sabiedrību par muzeja krājuma un pētniecisko darbu. Stāstot par muzeja jaunieguvumiem, interesantiem krājuma priekšmetiem un pētījumiem. Šo rakstu sēriju uzsāksim, ar atskatu par 2022. gada nogalē jauniegūtiem muzeja krājuma priekšmetiem.

2022. gada decembrī, Balvu Novada muzejs saņēma dāvinājumā no Ausmas Plūmes, divas Lāčplēša kara ordeņa kavaliera Jāņa Bukāta fotogrāfijas, kas raksturo konkrētas personas dzīves ritējumu, tā laika godu tradīcijas, modes iezīmes, kalpos kā labs papildinājums muzeja ekspozīcijai “Ziemeļlatgale Latvijas neatkarībai”, lai stāstīt stāstu par Latgales partizānu pulka karavīru dzīvi pēc Latvijas Neatkarības kara.

Latgales partizānu pulka darbība, no muzeja pirmsākumiem ir bijis viens no galvenajiem muzeja pētniecības tematiem. Izpēte nav apstājusies arī pēc ekspozīcijas “Ziemeļlatgale Latvijas neatkarībai” izveides. Nākotnē, plānots konkrētāk apzināt Lāčplēša kara ordeņa kavalieru (kuri dzimuši, dzīvojuši, strādājuši tagadējā Balvu novada teritorijā) turpmāko dzīves gājumu un apbedījumu vietas.

Fotogrāfiju apraksti:

1. no kreisās puses fotogrāfija - Leontīne un Jānis Bukāti kāzu dienā, 20. gs. 20. gadi, fotogrāfs nav noskaidrots;

2. fotogrāfija - Jāņa Bukāta bēres 1931. gada oktobrī, fotogrāfs – Arvīds Ripa.

 

Janīna Vīksna,

Balvu novada muzeja galvenā krājuma glabātāja