I.Rukas personālizstāde “Zem tām pašām debesīm’’

Kategorija: Aktualitātes
Piektdiena, 25 Oktobris 2019

Inta Ruka. Valdis Kamaldiņš. 2018. No kolekcijas “Zem tām pašām debesīm”. Sudraba želatīna kopija. 43 cm x 43 cm. Autores īpašums

8.novembrī plkst. 15.00 Balvu Novada muzejā tiks atklāta Intas Rukas fotogrāfiju izstāde “Zem tām pašām debesīm”.

Izstāde tapusi trīs gadu garumā – vasarās fotogrāfei viesojoties Balvu novadā un tuvākajā apkārtnē. Fotogrāfiju varoņi ir vietējie cilvēki – pieaugušie, bērni, sirmgalvji, politiķi un visdažādāko profesiju pārstāvji – katrs ar savu likteni un stāstu. Kā autore saka: “Mūsu vislielākā vērtība ir Latvijas cilvēki. Visi. Visdažādākie.” I.Rukas fotogrāfijās cilvēki attēloti uz tiem apkārt esošās vides un ainavas fona. Fotogrāfijas papildina īsi fragmenti no viņu stāstītā. Cilvēku subjektīvais pasaules redzējums aptver pašu pieredzēto un vēsturi no Otrā pasaules kara gadiem līdz pat pēdējo desmitgažu emigrācijas vilnim. Izstādē tiks eksponēti vairāk kā 70 fotoportreti, un katrs izstādes apmeklētājs, vismaz kādā no fotogrāfijām, atpazīs savus līdzgaitniekus.

Izstādes tapšanu atbalsta Valts Kultūrkapitāla fonds. No 29.augusta līdz 2.novembrim izstāde bija skatāma Mūkusalas Mākslas salonā Rīgā un tagad turpina savu ceļojumu pie Balvu skatītājiem.

Inta Ruka – latviešu fotogrāfe, kuru Zviedrijas televīzija ir atzinusi par “vienu no Eiropas ievērojamākajiem dokumentālajiem fotogrāfiem”. Fotografēšanai pievērsusies 20. gadsimta septiņdesmito gadu beigās, strādā melnbaltajā fotogrāfijā un portreta žanrā. No 1979.gada līdz 1982.gadam VEF fotostudijas biedre. 1984. – 1988. – fotostudijas “Ogre’’ biedre. 1999.gadā saņēmusi Spīdolas balvu. 2004.gadā apbalvota ar Latvijas Mākslinieku savienības balvu “Price of the Year”. 2009.gadā piešķirts Triju Zvaigžņu ordenis V šķira. Kopumā Inta Ruka organizējusi vairāk kā 20 personālizstādes gan Latvijā, gan ārvalstīs. Viņas darbi glabājās Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājumā, Igaunijas, Dānijas, Vācijas, Šveices, Norvēģijas un citu valstu muzeju kolekcijās.