1989. gada 23. augusts - Baltijas ceļš

Kategorija: Aktualitātes
Trešdiena, 22 Augusts 2018

Pirms 29 gadiem Baltijas valstīs norisinājās akcija ''Baltijas ceļš'', kad 1989. gada 23. augustā apmēram 2 miljoni Lietuvas, Latvijas un Igaunijas iedzīvotāju uz 15 minūtēm sadevās rokās veidojot apmēram 600 km garu ķēdi, savienojot Baltijas valstu galvaspilsētas - Viļņu, Rīgu un Tallinu. Akcijas mērķis bija panākt 1939. gada 23. augustā parakstītā Molotova - Ribentropa pakta slepeno papildprotokolu publisko atzīšanu un Baltijas valstu neatkarības atjaunošanu.


Pirms akcijas rajona laikrakstā „Vaduguns” 1989.gada 22.augusta numurā tika publicēts LTF rajona nodaļas Domes rīcības komitejas aicinājums Balvu rajona iedzīvotājiem - “1939.gada 23.augusta vienošanās starp Hitlera un Staļina režīmiem neizmērojamas ciešanas atnesa neatkarīgajām Baltijas valstīm. Tās tika sagrautas, tās jau pusgadsimtu ir verdzinātas, kropļotas un deldētas. Mēs gribām atpakaļ savu neatkarību... Rajona iedzīvotāji! Būsim vienoti savos centienos par brīvību un neatkarību.”


Balvu Novada muzejā glabājās Imanta Koliņā (1929.-2005.) atmiņu pieraksts par akciju „Baltijas ceļš”: „Piezvanīju uz Balvu autotransporta uzņēmumu un lūdzu autobusu cilvēku aizvešanai līdz Rūjienai un atpakaļbraucienam. Saņēmu apmēram šādu atbildi: maksājiet trīs rubļus un piecdesmit kapeikas par stundu, tad autobusu dosim. Zvanīju rajona izpildkomitejas priekšsēdētājam J.Dūdam, lai sarunātu transportu rīcības komitejas locekļu un dažu aktīvistu braukšanai „Baltijas ceļā”. Jā, var, sarunā ar mūsu šoferi Ivaru un būs kārtībā. 23.augusta pusdienlaikā Balvos pulcējamies autostāvvietā pie kultūras nama. Piebrauca ar cilvēkiem pildīti autobusi. Nāca balvenieši – varbūt ziņkārīgie, varbūt laba vēlētāji un pavadītāji ceļā. Kopā ar Baibu Voiku piegājām pie katra autobuss, teicām uzmundrinājuma vārdus. Pulksten 14.30 pa Brīvības ielu sāka ceļu uz Rūjienu autobusu kolonna, neatceros – 6-7 varbūt vairāk autobusi. Tautas kopības izjūta, vienotības apzināšanās pieauga visā ceļa posmā līdz pat Rūjienai, kad bijām iekļuvuši plūstošā autobusu un vieglo automašīnu straumē. Dažkārt pat nācās apstāties… Mūsu ceļa posms bija diezgan garš, izlīdzējāmies ar tautiskajām jostām. Tautfrontietis Jānis Bužs turēja sarkanbaltsarkano. Neaizmirstamas 15 minūtes. Radioviļņi nesa LTF priekšsēdētāja Daiņa Īvāna teiktos vārdus par brīvību, neatkarību, skanēja tautai tuva lūgšana „Dievs, svētī Latviju”! Domāju, ka visiem, kuri piedalījās Baltijas ceļā, un lielākajai daļai Latvijas iedzīvotāju „Baltijas ceļš” nostiprināja pārliecību, ka nepieciešams pirmajā vietā likt tautu vienotību kā svarīgu nosacījumu ceļā uz atbrīvošanos no nebrīves važām.”