Vasaras saulgriežu laiks

Kategorija: Aktualitātes
Otrdiena, 26 Jūnijs 2018

Vasaras saulgriežu laiks ir ļoti īpašs Balvu Novada muzejam. Pirmkārt - tiek svinēti vieni no vislatviskākajiem svētkiem, otrkārt - astoņus gadus atpakaļ piepildījās vietējo kultūras cienītāju sapnis, Balvu Novada muzejs pārcēlās uz jaunām telpām, bijušo Balvu muižas klēti. Svinīgā atklāšana notika 2010.gada 22.jūnijā. Pēc rekonstrukcijas ēka atbilda viesām prasībām, lai tur spētu darboties muzejs. Šis notikums pavēra muzejam izaugsmes iespējas.

Šajā laika posmā muzejs ir izgājis divas kārtējās akreditācijas. Tika realizēts Igaunijas – Latvijas – Krievijas pārrobežu sadarbības programmas atbalstīts projekts „Saglabāt, lai nepazaudētu!”, kā rezultātā tapa Balvu Novada muzeja pastāvīga ekspozīcija “Ziemeļlatgales nemateriālajs kultūras mantojums’’. Muzejs saņēma Latvijas Muzeju biedrības Gada balvu "ZELTA PUTEKLIS 2014" nominācijā "GADA EKSPOZĪCIJA 2014". 2015. gadā Balvu Novada muzeja "Ziemeļlatgales nemateriālā kultūras mantojuma ekspozīcijas atklāšana" bija izvirzīta Latgaliešu kultūras gada balvai "Boņuks" nominācijā "Gada notikums". Kaut arī galveno balvu šajā nominācijā ieguva Franča Trasuna 150 gadu jubilejai veltītais pasākums, prieks un gandarījums par paveikto palika. 2016.gadā Balvu muzejs bija iekļauts Eiropas Muzeju gada balvas nominantu sarakstā un uzaicināts ar prezentāciju piedalīties Eiropas Muzeju forumā Spānijā. No šī gada 4.maija, Rīgā, Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā skatāma izstāde “Latvijas gadsimts”. Izstāde ir Latvijas muzeju kopīgs veltījums valsts simtgadei. Muzeja kolektīvs ir lepns, ka ekspozīciju papildina  arī eksponāti no Balvu Novada muzeja krājuma. Šobrīd muzejā līdz 31.augustam ikviens interesents var iepazīties ar prāvesta – koktēlnieka Antona Rimoviča kokgriezumiem starptautiskā izstādē: “Antons Rimovičs. Dievam un Cilvēkam’’. Organizējot šo izstādi, muzejs ieguva jaunu pieredzi –starptautiska mēroga izstāžu organizēšana.

Šie astoņi gadi bijuši piepildīti ar mērķtiecīgu darbu mērķu sasniegšanai, kas nes aiz sevis labus rezultātus. Protams, neviens neapstājas pie sasniegtā. Tiek izstrādātas jaunas, radošas idejas ko realizēt.